top of page
Søg
  • Forfatters billedeLars Valbjørn

Hvad kan POSTNORD lære os om rettidig omhu?

VT… Vejen til…


Hvor er din virksomhed på vej hen?

Kender du din VTU - Vejen Til Undergang?

Nej, for det går jo meget godt, der er masser af ordrer og vi giver overskud, så alt er godt.


Sådan har man sikkert også resoneret hos POSTNORD eller Post Danmark, som det hed dengang, men i slutningen af 1971, lykkedes den unge amerikansk ingeniør, Ray Tomlinson, med at sende en elektronisk meddelelse mellem to computere og i 1973 blev man enig om hvordan e-mail protokollen skulle se ud, bla. med @.


Den 2. januar 1983 modtog en dansker første e-mail, som blev sendt fra Holland. Et firma som POSTNORD, som dengang levede af at flytte informationer imellem fysiske adresser, havde altså fået en VTU, eller konkurrent om man vil, men e-mailen har under alle omstændigheder været vejen til undergang for POSTNORD.


Man kan kun undre sig over, at et stort firma ikke har stoppet op og spurgt sig selv - hvad vil dette betyde for os på sigt? Uden tilskud fra staten ville Postnord næppe eksistere idag. Det er det vi skal lære af. Se dine VTU’er i øjenene og reager på dem eller den.


Hvad kunne POSTNORD have gjort? De kunne have forberedt sig bedre, f.eks. ved ikke at ansætte nye postbude på tjenestemandsvilkår, de kunne havde været gået med på det nye medie - hvorfor var det ikke dem der kom med e-Boks, når de havde allerede adgang til statsapparatet?


Lad os glemme POSTNORD, de eksisterer alligevel ikke meget længere, og der er så mange andre eksempler på ledelser i store koncerner der ikke kendte deres VTU.


Prøv istedet at se på din egen virksomhed, hvad er dens VTU og hvad bliver virksomhedens VTO - vejen til overlevelse?


Når det er klarlagt kan man se på sin VTV - vejen til vækst. Det nytter ikke at tro, at bare man har vækst, vil man som virksomhed bestå for evigt. Se blot på NOKIA mobiltelefoner, hvor det gik bare fremad, men, men…


Man skal med jævne mellemrum stoppe op og vurdere virksomhedens VT’ere, det gælder for både store og små virksomheder, for virksomheder der producerer, forhandler eller servicerer. Der er er altid en VTU ude i fremtiden, måske er det kun et lille bump på vejen, eller måske stopper vejen pludseligt?


20 visninger0 kommentarer
bottom of page